piątek, 22 kwietnia 2016

Brownie bez glutenu i bez cukru

Jakiś czas temu odkryłam przepis na to ciasto na stronie melodyoftaste.pl. Upiekłam i bardzo polubiłam. Teraz postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami.
Niewątpliwą zaletą tego brownie jest to, że jest zdrowsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne brownie. Słodkie ziemniaki i daktyle w składzie powodują, że ciasto jest naturalnie słodkie i wilgotne, a duża ilość kakao daje mocny czekoladowy smak.






Składniki:
- 3/5 szklanki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 0,5 kg batatów (słodkich ziemniaków)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 4 jajka
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
- 200 gram daktyli

Przygotowanie:
Bataty ugotowałam do miękkości (można też upiec - jak w oryginale). Daktyle zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 20-30 minut. Do malaksera włożyłam ostudzone ziemniaki i odsączone daktyle i zmiksowałam razem na gładko. Nadal miksują dodawałam pozostałe składniki: olej kokosowy, kakao, sodę, sól, wanilię i jajka.

Ciasto wylałam na blaszkę i piekłam 30 minut w 180 stopniach.



1 komentarz: